Monday 3 April 2017

otoh, (water yam porridge)



otoh, water yam porridge


Otoh (Water yam Porriage)

Otoh is a type of food delicacy, from Akwa/Cross River States. Other regions have this kind of food like the Yorubas they call it ikokori. If you have been wanting to eat ekpang nkukwo but the processes involved like the time of preparation put you off then you need not worry because you can make do with otoh which is a reversed version of ekpang. The difference is that while ekpang is wearing cloth, otoh is hanging its own. 
The main ingredient in this food is water yam. I like to eat this food often for so many reasons one of which is its health benefits, of course water yam which is the main ingredient contains antioxidants and vitamin c which is good for both the suppression of sugar and anti aging processes. So i will say if you want to remain ever young eat otoh. Diabetic patients should eat this food because its high fiber content.
INGREDIENTS
Water yam ( a medium size)
Pumpkin leaf ugu (a few sticks)
Scent leaf (a handful)
Pepper (a spoonful ground )
Periwinkle (a cup,shelled ones)
Palm oil 30cl
Crayfish (ground crayfish 10 table spoon)
Dry fish (a good number)
Seasoning (knorr or maggi cubes)
Salt as desired
Onions, medium size
  
PREPAPATION
Pour hot water on the dry fish and wash with salt after sometime, set aside
fishes(selected)

Cut the tall part of the periwinkle off with a sharp object but you can buy the already cut ones from the market wash with salt for about 4 to 5 times and soak them in hot water or pour them in a small pot and cook for 5 minutes and set aside
washed periwinkles

Pick the ugu and the scent leaves, wash them in a bowl of water for about 3 to 4 times or till the water becomes clean with no sand on the down side of the bowl, then slice them to smaller sizes and set aside
sljced ugu/scent leaves

If you are adding meat wash into a pot, add salt, pepper, seasoning, onions and cook till soft then you cut them to your desired sizes i like them tiny, and set aside 
Peel the water yam and wash in a bowl of water two to three times to ensure its clean enough then cut to smaller sizes into a bowl and grate with a grater
grated water yam

After getting everything reading, it is time to do the real thing, cook it!
COOKING
Put the stove/gas on 
Place a sizable pot of water on it, the water should be enough to contain the food but all the same still set some hot water aside in case you will need it at the course of the cooking.
When the water is boiled, pour the washed dry fish into it, the periwinkle, ground crayfish, pepper, salt, seasoning and palm oil cover the pot and allow to boil for 10 minutes. 
Cut the water yam into the pot in smaller balls. Actually this is where the real work is as it takes much time to get it done allow to simmer for 30mins
Stir the content, pour in your already cook meat if you are using it then the ugu and scent leaves and alow to boil for 5 minutes. Note, you don't have to over cook the leaves because of the vitamins so as not to kill them. 
Stir the food and bring the pot down, otoh food is ready.
Eat it when you know you are not going out immediately so you can have the time to reminisce on the food, you will discover the more you eat the more you will want to eat again but hey! Watch it.
This food needs a lot of crayfish and fish so as to get a delicious meal.
otoh food is ready

No comments:

Post a Comment